| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:30 - 13:30 часова

Празници

Адреса
Komninon 4
54624 СОЛУН
ГРЧКА

Телефон:  + 302310 / 244-265, 244-266 Локација/Мапа
                 + 302310 / 244-267 Конзуларна надлежност
Факс:       + 302310 / 240-412 Почасни конзули
Е-mail: srbcons@otenet.gr  
Веб сајт: http://www.thessaloniki.mfa.gov.rs  

 
Обележавање Дана примирја, 11.11.2018.

У складу са традицијом, и ове године, 11. новембра, на Дана примирја у Првом светском рату, на спомен обележју у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику организовано полагање венаца.

Церемонија је, у складу са дугогодишњом праксом, организована од стране грчких власти, и представљала део укупних активности на обележавању Дана примирја у Првом светском рату.

У име Републике Србије, венац на спомен обележје на СВГ положио је генерални конзул Републике Србије у Солуну, С. Павић, а потом и присутни представници грчке државе (министарка Македоније и Тракије Катарина Нотопоулу и заменица гувернера Централне Македоније В. Патулиду) и војске, дипломатског кора и удружења за неговање традиција I светског рата. Присуствовао је и представник Митрополије Неаполи и Ставропоули. По полагању венаца, и одатог минута ћутања настрадалима, церемонија је закључена интонирањем химни Србије и Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, по нашем мишљењу, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим).

По окончању церемоније на српском војничком гробљу на Зејтинлику, истоврсне церемоније су одржане и на руском, француском, британском и италијанском и пред грчким спомеником на војничком гробљу (у саставу комплекса на Зејтинлику), којима је ГК РС у Солуну такође присуствовао и положио венце.


Канцеларија за брзе одговоре

Обавештавамо да је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ дијаспори у региону у добијању одговора на питања која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања).

Питања се могу поставити електронским путем: www.dijaspora.gov.rs , путем телефона на број +381 11 3202 937 и личним достављањем  у пријемно одељење брзих одговора радним даном од 09:00 до 16:00 на адреси: Београд, Васина 20.
 


 
 
Церемонија обележавања 100 година од пробоја Солунског фронта

У склопу боравка у Грчкој (27.-30. септембар.), после церемонија полагања венаца на Крфу и острву Видо, делегација Републике Србије, коју је предводио, лични изасланик председника Републике Србије, генерални секретар Никола Селаковић, боравила је у Солуну од 28-29. септембра. У саставу делегације на церемонији у Солуну, били су и министар одбране, Александар Вулин, као и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. Војни део делегације је предводио бригадни генерал Јелесије Радосављевић. Церемонији су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић и генерални конзул у Солуну, Синиша Павић.

Дана 29. септембра, на савезничком војничком гробљу Зејтинлик, одржана је церемонија обележавања 100. годишњице пробоја Солунског фронта, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

На почетку званичне церемоније, после минута ћутања и интонирања химни, лични изасланик, Никола Селаковић одржао је говор у коме је истакао значај те фазе наше историје и светлог примера бораца из Првог светског рата за садашње генерације.

Венце су, са српске стране, положили: у име Републике Србије, лични изасланик, Никола Селаковић, у пратњи министра одбране, Александра Вулина и и градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, у име војске, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом, а са грчке, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха.Венце су, такође, положили представници савезника (Француске-државни секретар задужен за меморијале и борачка питања, Женевјев Даријесек (Genevieve Darrieussecq), генерални конзул Руске Федерације и почасни конзули Велике Британије и Италије), као и удружења за неговање традиције земаља победница. После полагања венаца одржан је пригодни уметнички програм. Након полагања венаца на осталим савезничким гробљима, наша државна делегација је учествовала у церемонији пред спомеником на француском делу гробља, где је Француска била представљена на нивоу државног секретара.

Сутрадан 30. септембра, на церемонији на Поликастру, венце су положили: у име Владе Републике Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Негован Станковић а, у име Војске Републике Србије, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом и војним изаслаником у Атини, ппук. Драганом Петковићем. Испред конзулата била је присутна конзул Драгана Глишић.

Поред тога, у организацији региона Централне Македоније, Митрополије Неаполис Ставрупулис и Удружења општина северне Грчке, 29. септембра у оквиру програма обележавања јубилеја (а у којем је као гост организатора учествовали и Његова Светост патријарх српски г. Иринеј и васељенски патријарх Њ.С.В. Вартоломеј), амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић (у пратњи генералног конзула Републике Србије у Солуну, Синише Павића), присуствовао је свечаној вечери а, сутрадан 30. септембра, и преподневном делу ове манифестације (којој су, са грчке стране, присуствовали алтернативни министар за екологију, Сократис Фамелос, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха и државна секретарка у Министарству Македоније и Тракије, Катарина Нотупулу).


Обележен Дан победе над фашизмом - 9.мај

На спомен обележју из Другог светског рата (који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику) организовано је обележавање Дана победе над фашизмом у Другом свестском рату. У складу са дугогодишњом праксом, ова церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала је део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић присуствовао је церемонији полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Церемонији су са грчке стране присуствовали (и положили ловорове венце) представници: Владе РГ, Периферије Централне Македоније (заменица гувернера, гђа В. Патулиду), града Солуна, општине Амбелокипи – Менемени,као и генерални конзули РФ и Кипра у Солуну, (који су, са своје стране, такође положили венце), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима).

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране оркестра Војске РГ.

У наставку церемоније организовано је полагање венаца и пред спомеником руским палим борцима (који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини), којој је ГК С. Павић, такође, присуствовао (и, у складу са ранијом праксом, положио венац).

Ове године, завршна церемонија одржана је пред новим спомеником грчким палим борцима, где представници конзулата нису полагали венце (изузев ГК Кипар).

Церемонијама у пратњи ГК С. Павића присуствовала и конзул Д. Глишић.


Конзуларни кор на изложби о Николи Тесли

У склопу активности ГК С. Павића, у својству доајена конзуларног кора, у сарадњи са Музејом технологије и истраживачким центром „Noises“ у Солуну, 4. марта, организована је посета конзуларног кора изложби „Никола Тесла - Човек који је открио будућност“.

У координацији са Амбасадом РС у Атини амбасадор РС у Грчкој Д. Спасојевић, својим присуством, увеличао је овај скуп.

Такође, скупу су присуствовали представници конзуларног кора, на челу са ГК САД, директор и председник „Noises“-а, ГК РС и конзул РС у Солуну.

Речима захвалности на оваквој посети музеју, присутнима се први обратио председник „Noises“-а, М. Сигалес, којом приликом је изнео кратки историјат ове установе, нагласивши да је она највећи истраживачки центар на Балкану. Потом се присутнима обратио ГК С. Павић, истичући задовољство што се указала прилика да се у адекватној установи, прикаже лик и дело српског научника и проналазача, чија достигнућа задужују читаво човечанство.

После поздравних говора присутни су обишли сталну поставку музеја „Техника и наука старе Грчке“.

Вођење изложбе настављено је приказом петнаестоминутног филма о лику и делу Николе Тесле, као и детаљнијим објашњењима кустоса музеја о интересантним моментима из живота и стваралачког рада славног научника.

Значајну пажњу изазвао је Теслин торањ, који је за потребе изложбе постављен у холу музеја, висине 4,5 метара, где је поред визуелног ефекта дочаран и звучни ефекат, са којег су се, у једном тренутку, произвели звуци мелодије српског кола.

Скуп је завршен пригодном закуском за коју се потрудио домаћин, у срдачном разговору свих присутних.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова