| |     latinica | english  
Насловна
Војни меморијали


ЗЕЈТИНЛИК, српско војничко гробље налази се у Солуну у улици Лагада, која почиње од Вардара Трга и њом води пут за Кавалу. Зејтинлик се налази 1,5 км од Вардара Трга са леве стране у низу са савезничким војничким гробљима.

Сто се тиче имена гробља - Зејтинлик - турског је порекла а преведено на српски значи маслињак.

О гробљу се дуги низ горина бринула фамилија Михаиловић која је чувала и одржавала овај војни меморијал дуже од 90 година.

Актуелни чувари гробља су Крстимир Цопас и Олга Тасић.

 

 

 

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

 

 

Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, а наставио се, поред осталог, нападом држава сила Осовине 6. априла 1941. године на Краљевину Југославију, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха.
 

 

Поликастро

Сваке године, уз војне почасти, обележава се годишњица пробоја Солунског фронта, полагањем венаца на спомен обележју Силама савезницама као и на Спомен - бисти Николи Пашићу, уз присуство делегације из Републике Србије. 

 

 

 

 

Екзаплатанос 

 

Сваке године делегација Републике Србије обележава годишњицу Битке на Кајмачалану полагањем венаца на  спомен обележју српским војницима у месту Егзаплатанос. 

Споменик Шумадијској дивизији 

Споменик Шумадисјкој дивизији налази се на месном гробљу ,,Свети Лазар" у месту Аридеја, Општина Алмопија. Сваке године делегација Републике Србије одаје почаст страдалим војицима. 


Верзија за штампу
Дијаспора
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали
Дијаспора и Срби у региону