Printer Friendly Version Обележавање Дана победе над фашизмом у II св. рату @ 14 May 2013 01:02 PM

На спомен обележју из Другог светског рата (који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику) 09. маја о.г. организовано је полагање венаца. У складу са дугогодишњом праксом, ова церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић је, најпре, присуствовао церемонији полагања венаца у оквиру седишта III Корпуса грчке војске (што је представљало централну манифестацију у организацији грчких власти). По окончању церемоније полагања венаца у оквиру седишта грчке војске, обављена је церемонија полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата (који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику). Церемонији су са грчке стране присуствовали (и положили ловорове венце) представници: Владе - Анастасиос Карунтзос (Αναστάσιος Καρουντζος), војске - Генерал - мајор III Корпуса - Илијас Леондарис (Ηλίας Λεονταρης), Периферије Централне Македоније - Христина Келесиду (Χριστινα Κελεσιδου), града Солуна - градоначелник - Јанис Бутарис (Γιάννης Μπουτάρης), Министарства Македоније и Тракије Јоанис Побитис (Ιωανης Ποβιωυης), Митрополије Неаполис - Протосинђел Дионисис Пацанис (Διονύσης Πατσανης), општине Амбелокипи – Менемени и политичких партија (СИРИЗА и Независних Грка).

Церемонији су присуствовали и представници конзуларног кора на челу са доајеном, генералним конзулом РФ у Солуну, Поповим (који је, са своје стране, такође положио венац), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке. У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, по нашем мишљењу, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима).

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране за ту прилику ангажованог војног оркестра. По завршетку, генерални конзул је дао кратку изјаву новинарки Новинске агенције централне Македоније и Тракије. Завршна церемонија обележавања Дана победе над фашизмом у II св. рату организована је пред спомеником руским палим борцима (који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини), којој је генерални конзул, такође, присуствовао.