Printer Friendly Version Фестивал језика "Солун, полиглотски град" @ 12 June 2013 08:09 AM

У организацији Општине Солун, на простору испред Општине и у фоајеу, од 7.-9. јуна 2013.г. одржан је Фестивал језика „Солун, полиглотски град“.


Посетиоци, пре свега деца, били су у прилици да упознају писма, дијалекте и историју писмености других народа и да се, кроз различитост и богатство култура, боље међусобно упознају и разумеју. На отварању Фестивала су, поред осталих, говорили градоначелник Ј. Бутарис и  помоћник градоначелника за образовање А. Карумпис. „Уколико научимо да слушамо и разумемо различитост, језик нас неће раздвајати, већ спајати“, објаснио је Карумпис.


Кроз велики број различитих садржаја (песме, изложбе, радионице, разговори...), као и представљањем на штандовима, један број земаља, међу којима и Србија, је своје језике покушао да приближи посетиоцима. 
У организацији Генералног конзулата Р. Србије у Солуну уз помоћ Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, представљена је изложба „Српско писмо и језик кроз историју“, као и видео презентација о Вуку Стефановићу Караџићу и Тршићу.


У координација са конзулатом, српски језик су врло успешно представили српска допунска школа „Свети Сава“, са маштовитим музичким и рецитаторским наступом и група српских грађана, припадника дијаспоре, са  разноврсно осмишљеним наступипа кроз музичке програме, ликовну и језичку радионицу, приповедање српских песмама и бајки. Група се посебно побринула за српски штанд.


Поред Србије на Фестивалу су учествовале Грчка, Русија, Кипар, Француска, Немачка, Бугараска, Албанија, Словачка, Румунија, Финска, Италија, Египат...