Printer Friendly Version Обележавање пробоја Солунског фронта @ 30 September 2013 02:30 PM

На војничком гробљу Зејтинлик у Солуну, 28. септембра, је одржана  комеморативна церемонија обележавања 95. годишњице пробоја Солунског фронта.


У име Владе Р. Србије, венац је положио министар културе и информисања Р. Србије Иван Тасовац, у име МО и Војске РС, командант копнене војске, генерал Александар Живковић, у име Р. Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, као и изасланик манастира Хиландар. Са грчке стране министар Македоније и Тракије Теодорос Караоглу, начелник Генералштаба Националне одбране Р. Грчке, Михаил Костаракоса, као и генерални конзул Р. Француске, конзул Руске федерације, изасланици осталих савезничких држава Велике Британије, Италије и Русије, представници локалне власти и Удружења за неговање традиције битака из Првог светског рата Србије и осталих савезничких држава.


Литургију и опело је служио високопреподобни игуман манастира Хиландар Методије, у једном делу заједно са његовим преосвештенством владиком Варнавасом. После полагања венаца и интонирања химни, министар Тасовац се обратио присутнима, подсећајући на нашу „обавезу да се запитамо какве путоказе можемо да извучемо из овог подвига најславнијег нараштаја у нашој историји“.  Министар је подсетио на изјаве савезника о надчовечним напорима српске војске у борби за слободу и посебно изразио захвалност Грчкој која је у то време била „друга отаџбина српској војсци и цивилима“.


Церемонији су, такође, присуствовали представници Амбасаде и Генералног конзулата РС, српски студенти и омладина, представници дијаспоре, као и ђаци српске допунске школе „Свети Сава“ из Солуна.