Printer Friendly Version Obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta @ 30 September 2013 02:37 PM

Na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu, 28. septembra, je održana  komemorativna ceremonija obeležavanja 95. godišnjice proboja Solunskog fronta.


U ime Vlade R. Srbije, venac je položio ministar kulture i informisanja R. Srbije Ivan Tasovac, u ime MO i Vojske RS, komandant kopnene vojske, general Aleksandar Živković, u ime R. Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, kao i izaslanik manastira Hilandar. Sa grčke strane ministar Makedonije i Trakije Teodoros Karaoglu, načelnik Generalštaba Nacionalne odbrane R. Grčke, Mihail Kostarakosa, kao i generalni konzul R. Francuske, konzul Ruske federacije, izaslanici ostalih savezničkih država Velike Britanije, Italije i Rusije, predstavnici lokalne vlasti i Udruženja za negovanje tradicije bitaka iz Prvog svetskog rata Srbije i ostalih savezničkih država.


Liturgiju i opelo je služio visokoprepodobni iguman manastira Hilandar Metodije, u jednom delu zajedno sa njegovim preosveštenstvom vladikom Varnavasom. Posle polaganja venaca i intoniranja himni, ministar Tasovac se obratio prisutnima, podsećajući na našu „obavezu da se zapitamo kakve putokaze možemo da izvučemo iz ovog podviga najslavnijeg naraštaja u našoj istoriji“.  Ministar je podsetio na izjave saveznika o nadčovečnim naporima srpske vojske u borbi za slobodu i posebno izrazio zahvalnost Grčkoj koja je u to vreme bila „druga otadžbina srpskoj vojsci i civilima“.


Ceremoniji su, takođe, prisustvovali predstavnici Ambasade i Generalnog konzulata RS, srpski studenti i omladina, predstavnici dijaspore, kao i đaci srpske dopunske škole „Sveti Sava“ iz Soluna.