Printer Friendly Version Посета Њ.С. Патријарха цариградског г. Вартоломеја Српском војничком гробљу Зејтинлик @ 22 October 2013 12:07 PM

Њеgова Светост Патријарх васељенски и цариградски, г. Вартоломеј, је, у оквиру петодневне посете Солуну (19.-23.о.м.), посетио Српско војничко гробље Зејтинлик 22. о.м, где је дочекан уз војне почасти.

Испред Републике Србије, Патријарха Вартоломеја су дочекали генерални конзул С. Павић и конзул С. Колунџија, у присуству старешине манастира Хиландар, игумана Методија, пароха српског порекла са севера Грчке, и чувара СВГ Зејтинлик, г. Ђорђа Михаиловића, а са грчке стране заменик министра за образовање и верске односе Константинос Јулекас, представници Бироа МСП Грчке у Солуну и црквени великодостојници на челу са владиком Варнавасом (у чијој епархији се налази СВГ Зејтинлик).

Патријарх је одржао помен свим пострадалим српским јунацима сахрањеним на овом гробљу, након чега је положио венац и обишао капелу у којој се потписао на примерку Јеванђеља које се у капели чува. Помен је служен претежно на грчком и једним делом на српском језику.