Printer Friendly Version Poseta Nj. S. Patrijarha vaseljenskog g.Vartolomeja Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik @ 22 October 2013 12:09 PM

Njegova Svetost Patrijarh vaseljenski i carigradski, g. Vartolomej, je, u okviru petodnevne posete Solunu (19.-23.o.m.), posetio Srpsko vojničko groblje Zejtinlik 22. o.m, gde je dočekan uz vojne počasti.

Ispred Republike Srbije, Patrijarha Vartolomeja su dočekali generalni konzul S. Pavić i konzul S. Kolundžija, u prisustvu starešine manastira Hilandar, igumana Metodija, paroha srpskog porekla sa severa Grčke, i čuvara SVG Zejtinlik, g. Đorđa Mihailovića, a sa grčke strane zamenik ministra za obrazovanje i verske odnose Konstantinos Julekas, predstavnici Biroa MSP Grčke u Solunu i crkveni velikodostojnici na čelu sa vladikom Varnavasom (u čijoj eparhiji se nalazi SVG Zejtinlik).

Patrijarh je održao pomen svim postradalim srpskim junacima sahranjenim na ovom groblju, nakon čega je položio venac i obišao kapelu u kojoj se potpisao na primerku Jevanđelja koje se u kapeli čuva. Pomen je služen pretežno na grčkom i jednim delom na srpskom jeziku.