Printer Friendly Version OBELEŽAVANJE 11. NOVEMBRA @ 11 November 2013 01:08 PM

Povodom 11. novembra, dana potpisivanja primirja u I svetskom ratu, na spomen obeležju u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, organizovano je polaganje venaca.

U ime Republike Srbije, venac na spomen obeležje položio je generalni konzul Republike Srbije u Solunu, g. S. Pavić, a potom i prisutni predstavnici grčke države i vojske, diplomatskog kora i udruženja za negovanje tradicija I svetskog rata. Po polaganju venaca, i odatog minuta ćutanja nastradalima, ceremonija je zaključena intoniranjem himni Srbije i Grčke.

U skladu sa dugogodišnjom praksom, u ceremoniji polaganja venca je, sa generalnim konzulom, učestvovao i legendarni čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, g. Đorđe Mihajlović (što je, po našem mišljenju, ovaj čin, tradicionalno, učinilo dodatno zanimljivim prisutnima).

Po okončanju ceremonije na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, istovrsne ceremonije su održane i na ruskom, francuskom, britanskom i italijanskom vojničkom groblju (u sastavu kompleksa na Zejtinliku), na kojima je GK RS u Solunu takođe položio venac.

Završna ceremonija povodom 11. novembra održana je u sedištu III Korpusa grčke vojske.