Printer Friendly Version „Солун у Великом рату“ – изложба у Вафопулиo Центру у Солуну @ 13 January 2014 01:33 PM

Поводом обележавања 100 година од почетка Ι светског рата, у Културном центру „Вафопулио“ у Солуну је 11. о.м отворена изложба под називом „Солун у Великом рату“ (1914.-1918.). Изложба је организована у сарадњи Центра и Општине Солун, уз подршку Музеја Македонске борбе, Византијског и Музеја железнице, као и Генералних конзулата Русије, Француске и Србије и приватних колекционара. 


Публици у препуној дворани обратили су се заменик градоначелника К. Зервас, генерални конзули Русије, Француске, и Србије, као и представници музеја и појединци, уз чију подршку је изложба постављена.
Међу посетиоцима су били заменик министра образовања К. Јулекас, директор Војног Музеја у Солуну, представници културних институција града Солуна, грчке војске, представници СЈИ и др.


ГК Павић је, говорећи о размерама Великог рата, рекао да их не треба сагледавати само кроз велики број учесница и жртава, већ и кроз „величину и трајност пријатељстава између народа која су у том периоду настала или достигла свој највиши ниво“. Подсетио је да је српска војска, уз помоћ француске морнарице, нашла уточиште у Солуну, одакле је, заједно са савезницима, започела свој победнички повраткак у Србију.


После званичног дела отварања, присутни су са великом пажњом обишли изложбу, која је постављена у две просторије.

Изложба ће бити отворена до 28. фебруара 2014. године.