Printer Friendly Version "Solun u Velikom ratu" - Izlozba u Vafopuli Centru @ 13 January 2014 01:40 PM

Povodom obeležavanja 100 godina od početka Ι svetskog rata, u Kulturnom centru „Vafopulio“ u Solunu je 11. o.m otvorena izložba pod nazivom „Solun u Velikom ratu“ (1914.-1918.). Izložba je organizovana u saradnji Centra i Opštine Solun, uz podršku Muzeja Makedonske borbe, Vizantijskog i Muzeja železnice, kao i Generalnih konzulata Rusije, Francuske i Srbije i privatnih kolekcionara.


Publici u prepunoj dvorani obratili su se zamenik gradonačelnika K. Zervas, generalni konzuli Rusije, Francuske, i Srbije, kao i predstavnici muzeja i pojedinci, uz čiju podršku je izložba postavljena.
Među posetiocima su bili zamenik ministra obrazovanja K. Julekas, direktor Vojnog Muzeja u Solunu, predstavnici kulturnih institucija grada Soluna, grčke vojske, predstavnici SJI i dr.


GK Pavić je, govoreći o razmerama Velikog rata, rekao da ih ne treba sagledavati samo kroz veliki broj učesnica i žrtava, već i kroz „veličinu i trajnost prijateljstava između naroda koja su u tom periodu nastala ili dostigla svoj najviši nivo“. Podsetio je da je srpska vojska, uz pomoć francuske mornarice, našla utočište u Solunu, odakle je, zajedno sa saveznicima, započela svoj pobednički povratkak u Srbiju.


Posle zvaničnog dela otvaranja, prisutni su sa velikom pažnjom obišli izložbu, koja je postavljena u dve prostorije.

Izložba će biti otvorena do 28. februara 2014. godine.