Printer Friendly Version Међународни меморијално-хуманитарни маратон „Да се не заборави“ @ 6 April 2014 09:44 PM

Манифестација Међународни меморијално-хуманитарни маратон „Да се не заборави“ у знак сећања на жртве агресије НАТО на СРЈ успешно је окончана 29. марта о.г. доласком маратонаца у Верију. Маратонце су на циљу дочекали представници Општине, генерални конзул С. Павић, као и деца из једне од основних школа у Верији, која су извела и краћи културно-уметнички програм у част учесника.


Представници општине и генерални конзул С. Павић су у својим поздравним речима изразили изузетно поштовање за труд, али и укупну ангажованост учесника маратона на обележавању 15-годишњице од почетка НАТО бомбардовања СРЈ, и нагласили сав значај, хуманост и симболику удружених у реализацији овог несвакидашњег подухвата.


Сутрадан, 30.03. о.г, за учеснике манифестације, посетили су ГК РС у Солуну, где им је уприличен скроман пријем. Том приликом ГК је ученике упознао са историјатом ГК РС у Солуну и значају који Солун има у српској историји, нарочито у вези са Првим светским ратом, као и о Светом Сави и манастиру Хиландар.


Посета Солуну окончана је заједничким обиласком Српског Војничког Гробља на Зејтинлику, који је употпунила традиционална и надалеко чувена прича чувара, легендарног г. Ђорђа Михаиловића.Учесници су из Солуна наставили пут ка крајњој одредници свог несвакидашњег пута -  Манастиру Хиландару.