Printer Friendly Version Međunarodni memorijalno-humanitarni maraton „Da se ne zaboravi“ @ 6 April 2014 09:48 PM

Manifestacija Međunarodni memorijalno-humanitarni maraton „Da se ne zaboravi“ u znak sećanja na žrtve agresije NATO na SRJ uspešno je okončana.


U sedištu opštine Verija, 29.03. o.g, maratonce su na cilju dočekali predstavnici Opštine, generalni konzul S. Pavić, kao i deca iz jedne od osnovnih škola u Veriji, koja su izvela i kraći kulturno-umetnički program u čast učesnika. Predstavnici opštine i generalni konzul S. Pavić su u svojim pozdravnim rečima izrazili izuzetno poštovanje za trud, ali i ukupnu angažovanost učesnika maratona na obeležavanju 15-godišnjice od početka NATO bombardovanja SRJ, i naglasili sav značaj, humanost i simboliku udruženih u realizaciji ovog nesvakidašnjeg poduhvata.


Sutradan, 30. o.m, za učesnike manifestacije, posetili su GK RS u Solunu, gde im je upriličen skroman prijem. Tom prilikom GK je učenike upoznao sa istorijatom GK RS u Solunu i značaju koji Solun ima u srpskoj istoriji, naročito u vezi sa Prvim svetskim ratom, kao i o Svetom Savi i manastiru Hilandar.


Poseta Solunu okončana je zajedničkim obilaskom Srpskog Vojničkog Groblja na Zejtinliku, koji je upotpunila tradicionalna i nadaleko čuvena priča čuvara, legendarnog g. Đorđa Mihailovića. Učesnici su iz Soluna nastavili put ka krajnjoj odrednici svog nesvakidašnjeg puta -  Manastiru Hilandaru.