Printer Friendly Version Отварање изложбе вајара Ђорђа Чпајака @ 6 April 2014 10:22 PM

У „Миро“ галерији у Солуну 03. априла је отворена изложба Ђорђа Чпајака, српског вајара кога је енглески „Public Art World's Eye View“ уврстио у избор 40 најбољих живих скулптора у свету.
Изложба је својеврсна ретроспектива радова које је Чпајак извајао протеклих година током живота и рада у Италији. Изложено је 37 скулптура, различитих формата, у белом и црном мермеру, граниту и бронзи, као и један број макета радова, који су у већем формату изложени у Кини, Јапану и др. земљама.


Међу радовима бројни посетиоци су могли да виде: „Торањ Николе Тесле“, „Кнеза Лазара“, „Прозор“, „Сећање“, „Памћење“, макету скулптуре „Додир“, која је награђена и стоји у чувеном парку скулптура у Пекингу, постављеном поводом отварања Олимпијских игара.


Изложба је приређена у склопу пројекта „Грчка иницијатива мермера“ (Greek marble initiative). Иницијатива је у месту Суротис, недалеко од Солуна, окупила 27 вајара из целог света, међу којима наш уметник, према речима организатора, заузима значајно место са својих 6 већ урађених монументалних радова.
Ђође Чпајак је рођен 1961.г. у Пријепољу, дипломирао и завршио последипломске студије на ФЛУ у Београду, учествовао на бројним заједничким изложбама у свету (преко 60), где је освајао међународне нараде, а последње приказивање у Београду је имао 2013.г. на самосталној изложби у галерији „Феникс“. 

 
Изложба се може погледати у „Миро“ галерији, Улица Фока Никифору 8 у периоду од 03.04.-03.05.2014. године.