Printer Friendly Version Otvaranje izložbe vajara Đorđa Čpajaka u Solunu @ 6 April 2014 10:26 PM

U „Miro“ galeriji u Solunu 03. aprila je otvorena izložba Đorđa Čpajaka, srpskog vajara koga je engleski „Public Art World's Eye View“ uvrstio u izbor 40 najboljih živih skulptora u svetu. Izložba je svojevrsna retrospektiva radova koje je Čpajak izvajao proteklih godina tokom života i rada u Italiji. Izloženo je 37 skulptura, različitih formata, u belom i crnom mermeru, granitu i bronzi, kao i jedan broj maketa radova, koji su u većem formatu izloženi u Kini, Japanu i dr. zemljama.

Među radovima brojni posetioci su mogli da vide: „Toranj Nikole Tesle“, „Kneza Lazara“, „Prozor“, „Sećanje“, „Pamćenje“, maketu skulpture „Dodir“, koja je nagrađena i stoji u čuvenom parku skulptura u Pekingu, postavljenom povodom otvaranja Olimpijskih igara.


Izložba je priređena u sklopu projekta „Grčka inicijativa mermera“ (Greek marble initiative). Inicijativa je u mestu Surotis, nedaleko od Soluna, okupila 27 vajara iz celog sveta, među kojima naš umetnik, prema rečima organizatora, zauzima značajno mesto sa svojih 6 već urađenih monumentalnih radova. Đođe Čpajak je rođen 1961.g. u Prijepolju, diplomirao i završio poslediplomske studije na FLU u Beogradu, učestvovao na brojnim zajedničkim izložbama u svetu (preko 60), gde je osvajao međunarodne narade, a poslednje prikazivanje u Beogradu je imao 2013.g. na samostalnoj izložbi u galeriji „Feniks“.  


Izložba se može pogledati u „Miro“ galeriji, Ulica Foka Nikiforu 8 u periodu od 03.04.-03.05.2014. godine.