Printer Friendly Version Промоција каталога изложбе Народне библиотеке Србије "Српска књижевност у Првом светском рату" @ 14 May 2014 11:03 AM

У просторијама Генералног конзулата РС у Солуну 09. о.м. је одржана промоција каталога изложбе Народне библиотеке Србије „Српска књижевност у Првом светском рату“.


Промоцију је отворио ГК С. Павић кратким говором на тему грчко-српских односа и значају града Солуна у српској историји. Каталог су представили Младен Весковић, шеф одсека за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања РС, Драган Пурешић, начелник одељења за издаваштво Народне библиотеке Србије. Весковић је публици предочио последице рата на српску књижевност и утицај на потоње стваралаштво тадашњих литерарних савременика. Такође, се осврнуо на чињеницу како је у том периоду Солун имао значајну улогу за Србе. Пурешић је заокружио промоцију каталога читањем српске поезије на енглеском језику, као и страних аутора из тог перида, у прилог тези о својеврсном „стању духа“ почетком 20. века.


Међу присутним гостима било су генерални конзули Француске, Кипра и Румуније у Солуну, представник МИП у Солуну К. Кацанос, директор Музеја македонске борбе В. Николтсиос, директорка Школе за балканске и руски језик Института за балканске студије, представници више асоцијација за неговање традиција ослободилачких ратова као и одређен број српске дијаспоре.