Printer Friendly Version Festival jezika "Solun, poliglotski grad" @ 4 July 2014 09:21 AM

U organizaciji Opštine Solun, od 30.5 do 1.6. o.g. održan je Festival jezika „Solun, poliglotski grad“, na kome je, pored drugih zealja, učestvovala Republika Srbija, srpska dijaspora i đaci dopunske škole „Sveti Sava“ iz Soluna, Katerinija i Leptokarije.


Festival je otvorio pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje A. Karubis.
U  foajeu Opštine, Generalni konzulat je uz pomoć Zadužbiine Dositeja Obradovića postavio izložbu „Dositejev put znanja“ i deo izložbe „Rasejaše reči među narode nove“ Narodne biblioteke iz Beograda, koje su naišle na dobar prijem posetilaca. Takođe, na platou ispred Konzulat je postavio srpski štand.


Srpski jezik su uspešno predstavili srpska dopunska škola „Sveti Sava“, sa maštovitim muzičkim programom i predstavnice dijaspore, kroz jezičke radionice, rad na štandu i izuzetno kvalitetno i reprezentativno pripremljen muzički nastup hora i solista srpskih žena, uz klavirsku pratnju Ane Tomanović i dirigentsko vođenje Nevene Prelević. Podjednako dobar prijem imale su starogradske pesme kao i nekadašnji hitovi zamavne muzike.


Vredan pomena je svakako i dodatni trud, koji su uložile srpske žene, koristeći priliku da tokom Festivala posetiocima na štandu skrenu pažnju na poplave koje su zadesile Srbiju i prodajom jednog broja publikacija i licitarskih srca prikupe novčana sredstva za pomoć postradalima.