Printer Friendly Version Obeležavanje Vidovdana @ 4 July 2014 12:39 PM

Na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, 28.06. 2014. g, iguman Manastira Hilandara, prepodobni Otac Metodije, služio je svetu Liturgiju povodom Vidovdana, zajedno sa protojerejom Nebojšom Topolićem, parohom pri hramu Svetog Marka u Beogradu, jerejem Aleksandrom Pavlovićem, parohom u Melisurgosu, i đakonom Vladimirom Rumenićem.

Liturgiji su prisustvovali čuvar SVG na Zejtinliku, g. Đorđe Mihailović, generalni konzul Republike Srbije u Solunu, S. Pavić, predstavnik Grčke Pravoslavne crkve (protojerej Elefterios Kucaftakis, izaslanik Mitropolita neapoljsko-stavropoljskog Varnave), kao i jedan broj gostiju i pripadnika naše dijaspore u Grčkoj.

Posle svete Liturgije služen je parastos svim postradalima u ratovima za slobodu Srbije, a naročito u Kosovskom boju i I svetskom ratu.

Događaj su svojim učešćem obogatili članovi Beogradskog muškog hora pod vođstvom Đorđa Tomića.

Ovaj hor je iste večeri, na centralnom gradskom trgu u Stavrosu, u sklopu obeležavanja 100 godina od početka I svetskog rata, održao koncert, pod upravom đakona Vladimira Rumenića, i pod pokroviteljstvom Opštine Volvi. Koncertu, održanom pred više stotina gledalaca (Grka i Srba, na odmoru u Grčkoj), prethodila su obraćanja g. Diamandisa Ljamasa, predsednika Opštine Volvi i Siniše Pavića, generalnog konzula Republike Srbije u Solunu. Tokom koncerta izveden je bogat repertoar na zadovoljstvo prisutnih koji su bogatim aplauzima nagradili izvođače.