Printer Friendly Version Годишњица пробоја Солунског фронта @ 30 September 2015 07:38 AM

На савезничком војничком гробљу Зејтинлик одржана је 26. септембра церемонија обележавања 97. годишњице пробоја Солунског фронта, која је традиционално организована од стране Удржења војних ветерана Р. Грчке.

Почетак званичног дела церемоније, који се одржава на српском делу војничког гробља, обележио је помен палим јунацима, након чега је уследио минут ћутања, а потом и интонирање химни држава савезница. Ове године је, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије, Драган Поповић одржао говор у коме је истакао слободољубље и част Срба и српског војника, за кога је слобода светиња.

Венце су са српске стране положили: у име Владе, ДС Д. Поповић у пратњи генералног конзула Р. Србије у Солину Синише Павића и конзула Саше Т. Колунџије, а у име војске, заменик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал пуковник Јовица Драганић, у пратњи бригадног генерала Стојана Коњиковића и војног изасланика Амбасаде РС у Атини Г. Арсића.

Исто су учинили, са грчке стране: представник Министарства Македоније и Тракије, у име војске генерал пуковник И. Леонтарис, начелник 3. корпуса и представници локалних органа, те генерални конзули Р. Француске и Руске Федерације, војни представници Велике Британије и Италије, као и удружења за неговање традиције земаља победница. Делегације су у наставку положиле венце и на осталим савезничким гробљима.

Посебне симпатије присутних задобио је легендарни чувар СВГ Зејтинлик, г. Ђорђе Михаиловић, који је, упркос слабом здравственом стању, присуствовао церемонији. Наредног дана у Поликастру, где се налазе се спомен-обележја силама победницама у Првом светском рату и одакле је војска кренула у пробој Солунског фронта, као наставак комеморативних свечаности српска делегација је у истом саставу положила венце.