Printer Friendly Version Godišnjica proboja Solunskog fronta @ 2 October 2015 08:03 AM

Na savezničkom vojničkom groblju Zejtinlik održana je 26. septembra ceremonija obeležavanja 97. godišnjice proboja Solunskog fronta, koja je tradicionalno organizovana od strane Udrženja vojnih veterana R. Grčke.

Početak zvaničnog dela ceremonije, koji se održava na srpskom delu vojničkog groblja, obeležio je pomen palim junacima, nakon čega je usledio minut ćutanja, a potom i intoniranje himni država saveznica. Ove godine je, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije, Dragan Popović održao govor u kome je istakao slobodoljublje i čast Srba i srpskog vojnika, za koga je sloboda svetinja.

Vence su sa srpske strane položili: u ime Vlade, DS D. Popović u pratnji generalnog konzula R. Srbije u Solinu Siniše Pavića i konzula Saše T. Kolundžije, a u ime vojske, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general pukovnik Jovica Draganić, u pratnji brigadnog generala Stojana Konjikovića i vojnog izaslanika Ambasade RS u Atini G. Arsića.

Isto su učinili, sa grčke strane: predstavnik Ministarstva Makedonije i Trakije, u ime vojske general pukovnik I. Leontaris, načelnik 3. korpusa i predstavnici lokalnih organa, te generalni konzuli R. Francuske i Ruske Federacije, vojni predstavnici Velike Britanije i Italije, kao i udruženja za negovanje tradicije zemalja pobednica. Delegacije su u nastavku položile vence i na ostalim savezničkim grobljima.

Posebne simpatije prisutnih zadobio je legendarni čuvar SVG Zejtinlik, g. Đorđe Mihailović, koji je, uprkos slabom zdravstvenom stanju, prisustvovao ceremoniji. Narednog dana u Polikastru, gde se nalaze se spomen-obeležja silama pobednicama u Prvom svetskom ratu i odakle je vojska krenula u proboj Solunskog fronta, kao nastavak komemorativnih svečanosti srpska delegacija je u istom sastavu položila vence.