Printer Friendly Version Отварање изложбе Народне библиотеке Србије у Солуну @ 17 November 2015 10:46 AM

 У Историјском центру Солун 11.11. је отворена изложба Народне библиотеке Србије „Српска књижевност у Првом светском рату“, којом је обележен Дан примирја у Првом светском рату.

Још једна у низу активности на обележавању Великог рата, организована је заједничким напорима Конзулата и НБ, у сарадњи са Општином Солун и уз помоћ Министарства културе и информисања РС. Пред респективним бројем посетилаца, отварање је започето читањем песме Владислава Петковића Диса „Пролеће 1915“, након чега су говорили Е. Хрисиду, заменица градоначелника за културу, ГК С. Павић, А. Сатрандзис, директор ИЦС и М. Ђорђијевић, једна од аутора изложбе.

Посебну пажњу привукао је портрет Диса, кога је током вечери спрејом на платну сликао Милан Милосављевић, сликар и конзерватор у НБ. Ова репрезентативна изложба гостује по први пут у Грчкој, а Солун није случајно изабран имајући у виду да су током рата најзначајнији књижевни центри у којима се очувала српска књижевности, били управо у Солуну и на Крфу.

У Солуну су се штампале српске књиге, покренуто је 6 дневних листова, основне школе и позоришта. Изложба је осмишљена са циљем да представи значајне ствараоце и кључна дела у српској књижевности у периоду 1914-1918, осветљавајући рат из једног другог угла. Изложба је реализована у оквиру пројекта „Еуропеана збирке 1914-1918: сећање на Први светски рат“ и биће отворена до 10.12.о.г.