Printer Friendly Version IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 2016. GODINE @ 9 March 2016 12:11 PM

Obaveštavamo da je predsednik Republike Srbije g. Tomislav Nikolić potpisao Ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije i 4. marta o.g. doneo Odluku o raspisivanju vanrednih parlametarnih izbora, koji će biti održani 24. aprila 2016. godine.

Pravo glasa imaju svi punoletni građani Republike Srbije. Građani koji se nalaze u inostranstvu mogu glasati u diplomatsko-konzularnom predstavništvu (DKP) kome su prethodno podneli prijavu za upis u spisak za glasanje u inostranstvu.

Rok za dostavljanje prijava za glasanje u inostranstvu je do 2. aprila 2016. godine.

Pre podnošenja prijave neophodno je proveriti da li je lice upisano u Jedinstven birački spisak. Uvid je moguće izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave RS – www.mduls.gov.rs, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

a) ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda diplomatsko-konzularnom predstavništvu podnosi samo Zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu;

b) ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda istovremeno podnosi: Zahtev za upis u Jedinstven birački spisak i Zahtev za upis u spisak za glasanje u inostranstvu.

Popunjene zahteve, zajedno sa fotokopijom pasoša ili lične karte potrebno je dostaviti faksom (2310/240 412) ili elektronskim putem (srbcons@otenet.gr) ili poštom na adresu: ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΚΟΜΝΗNΩΝ 4, Τ.Κ. 54624 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Popunjene zahteve zajedno sa fotokopijom pasoša ili lične karte moguće je predati i lično u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu, svakog radnog dana od 09.00-15.00 časova.

Birači, koji imaju boravište u inostranstvu, mogu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije podneti opštinskoj, odn. gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji, zahtev za davanjem obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

- Obaveštenje za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu

- Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde

- Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti ovde