Printer Friendly Version SRPSKO-GRČKI POSLOVNI FORUM U SOLUNU - Predstavljanje srpske privrede i investicionih potencijala @ 24 March 2016 11:47 AM

U Solunu je od 17.-18.o.m. održan Grčko-srpski poslovni forum, na kome je privredna delegacija Srbije predstavila razvojne projekte i investicioni potencijal, kroz prezentacije predstavnika grada Beograda, JP Železnice, aerodroma u Beogradu, Nišu (takođe i Banja Luci), Er Srbije, carine i drugih institucija.

Na centralnom delu Foruma, 18. marta u Grand Palas hotelu, bilo je prisutno oko 450 učesnika, od čega preko 300 grčkih i 50-tak srpskih preduzeća. Forum su otvorili amb. RS u Atini g. Dušan Spasojević i sa grčke strane Mihalis Konstandinos, predsednik Unije PK Grčke. Prisutni su bili ministar unutrašnjih poslova Grčke, Panajotis Kurumblis i njegova zamenica, ministarka Makedonije i Trakije M. Caruha kao i drugi predstavnici lokalnih organa vlasti i privrednih institucija obe zemlje.

Forum je održan u organizaciji Grčko-srpske privredne komore (GSPK) u Solunu, Generalnog konzulata RS u Srbiji, Periferije Centralne Makedonije i Grada Soluna, uz podršku komorskog sistema Srbije i Ministarstva Makedonije i Trakije i pojedinih grčkih institucija (Helexpo, Unija PK i dr.).

Prema rečima predsednika GSPK Koste Jorgakosa, organizovan je sa ciljem unapređenja privredne saradnje i podizanja ekonomskih odnosa Srbije i Grčke na viši nivo, predstavljanja poslovnih mogućnosti, investicionih projekata i bankarskog sistema u Srbiji, povećanja investicija grčkih preduzeća, predstavljanja potencijala solunske luke, kao i neposrednog susreta privrednika, kroz B2B sastanke koji su održani u drugom delu dana.

Na B2B sastancima privrednici su imali priliku da u neposrednom razgovoru uspostave kontakte i istraže međusobne potencijale i mogućnost buduće saradnje.

Skupu su, takođe, prisustvovali: GK S. Pavić, zamenik gradonačelnika Beograda, B. Milosavljević, potpredsednik GSPK, G. Jović, predstavnici komorskog sistema Srbije (potpredsednik PKS M. Miletić, predsednik PKB, PK Niša, Sremske Mitroviće, Valjeva, Pančeva, Leskovca i dr.), železnice Srbije, aerodroma „Nikola Tesla“ i „Konstantin veliki“, uprave carine, privredna delegacija R. Srpske i konzul Kolundžija, a sa grčke strane, pored K. Jorgakosa i M. Konstandinos, Kiriaki (Voula) Tektonidou, zamenik GS MIP RG za ekonomsku saradnju, zamenik gradonačelnika Soluna za razvoj, zamenica periferijarhisa Peloponeza, direktor Sajma „Helexpo“ i drugi.

 

Pogledajte priloge medija ovde:

http://tvkcn.net/?p=1628

http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=135904

http://www.plusonline.rs/dr-dragan-kostic-ucesce-na-grcko-srpskom-poslovnom-forumu-veoma-korisno-za-nas-region/

http://www.naslovi.net/2016-03-18/studio-b/poslovni-forum-u-solunu/18199948