Printer Friendly Version Обележавање Дана примирја, 11.11.2016. @ 16 November 2016 02:35 PM

На Српском војничком гробљу на Зејтинлику, полагањем венаца, обележен је Дан примирја у Првом светском.

У име Републике Србије, венац на спомен обележје на СВГ положио је генерални конзул Републике Србије у Солуну, С. Павић, а потом и присутни представници грчке државе - заменик министра унутрашњих послова и административне обнове, задужена за Македонију и Тракију, гђа Марија Коља-Царуха (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά), а потом и заменица гувернера Централне Македоније, представници војске, дипломатског кора и удружења за неговање традиција I светског рата. Присуствовао је и представник Митрополије Неаполи и Ставропоули.

По полагању венаца, и одатог минута ћутања настрадалима, церемонија је закључена интонирањем химни Србије и Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, по нашем мишљењу, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим).

По окончању церемоније на српском војничком гробљу на Зејтинлику, истоврсне церемоније су одржане и на руском, француском, британском и италијанском војничком гробљу (у саставу комплекса на Зејтинлику), којима је ГК РС у Солуну такође присуствовао.

Завршна церемонија поводом Дана примирја одржана је у седишту III Корпуса грчке војске.