Printer Friendly Version Одржана VI Џипијада у Грчкој @ 24 May 2017 04:41 PM

У градовима Серес и Кавала од 12. до 15.05. о.г. одржана је Манифестација VI Џипијада, у организацији Клуба „4x4 Јустинијана Прима“ из Лебана.

Манифестација је оджана уз подршку ПКС-РПК Лесковац, Мотела „Предејане“ , Туристичке организације Лебане и града Лесковца. Манифестација није била такмичарског већ промотивног карактера што је у потпуности испунила. Маршутом дугом око 1.355 км продефиловало је око 40 учесника са 14 возила.

Манифестација је отпочела сусретом учесника са локалним властима , представницима Регионалне привредне коморе, и Туристичке организације региона Кавале. Том приликом учесници су обишли Рупел, утврђењу из Другог Светског рата у ком су се Грци борили са Немцима, на граници са Бугарском. У Сересу су посетили Привредну комору Сереса, обишли цркву Св. Јована где је цар Душан проглашен за Цара, а био је уприличен и пријем код Владике Сереса, и Нигрите.

У даљем току манифестације учесници су обишли Манастир св. Јована Претече чији је највећи задужбинар био управо цар Душан. У наставку маршуте обишли су Дафни где се налази кула у којој је својевремено живела Мара Бранковић. У оквиру манифестације, наредног дана, учесници су се упутили ка Амфиполију, археолошком налазишту где је осим обиласка налазишта уприличен и сусрет са челницима Општине и туристичке организације. Завршница манифестације била је у знаку Хиландара. У Уранополису су пришли до карауле на граници са Светом Гором, те последњег дана манифестације обишли Метох манастира Хиландар где су се учесници упознали са историјатом манастира и метоха и уручили пригодне поклоне. Манифестацији је присуствовао ГК г. Синиша Павић.

Манифестација је у потпуности остварила свој основни циљ који је био промоција билатералне економске сарадње што се види , пре свега, у контакту са локалним властима, медијима али и становништвом, којем су у сваком од посећених градова пажњу привукле заставе Србије и Грчке које су виориле на аутомобилима.