Printer Friendly Version Održana VI Džipijada u Grčkoj @ 24 May 2017 04:48 PM

U gradovima Seres i Kavala od 12. do 15.05. o.g. održana je Manifestacija VI Džipijada, u organizaciji Kluba „4x4 Justinijana Prima“ iz Lebana.

Manifestacija je odžana uz podršku PKS-RPK Leskovac, Motela „Predejane“ , Turističke organizacije Lebane i grada Leskovca. Manifestacija nije bila takmičarskog već promotivnog karaktera što je u potpunosti ispunila. Maršutom dugom oko 1.355 km prodefilovalo je oko 40 učesnika sa 14 vozila.

Manifestacija je otpočela susretom učesnika sa lokalnim vlastima , predstavnicima Regionalne privredne komore, i Turističke organizacije regiona Kavale. Tom prilikom učesnici su obišli Rupel, utvrđenju iz Drugog Svetskog rata u kom su se Grci borili sa Nemcima, na granici sa Bugarskom. U Seresu su posetili Privrednu komoru Seresa, obišli crkvu Sv. Jovana gde je car Dušan proglašen za Cara, a bio je upriličen i prijem kod Vladike Seresa, i Nigrite.

U daljem toku manifestacije učesnici su obišli Manastir sv. Jovana Preteče čiji je najveći zadužbinar bio upravo car Dušan. U nastavku maršute obišli su Dafni gde se nalazi kula u kojoj je svojevremeno živela Mara Branković. U okviru manifestacije, narednog dana, učesnici su se uputili ka Amfipoliju, arheološkom nalazištu gde je osim obilaska nalazišta upriličen i susret sa čelnicima Opštine i turističke organizacije. Završnica manifestacije bila je u znaku Hilandara. U Uranopolisu su prišli do karaule na granici sa Svetom Gorom, te poslednjeg dana manifestacije obišli Metoh manastira Hilandar gde su se učesnici upoznali sa istorijatom manastira i metoha i uručili prigodne poklone. Manifestaciji je prisustvovao GK g. Siniša Pavić.

Manifestacija je u potpunosti ostvarila svoj osnovni cilj koji je bio promocija bilateralne ekonomske saradnje što se vidi , pre svega, u kontaktu sa lokalnim vlastima, medijima ali i stanovništvom, kojem su u svakom od posećenih gradova pažnju privukle zastave Srbije i Grčke koje su viorile na automobilima.