Printer Friendly Version Обележен Дан победе над фашизмом @ 24 May 2017 04:57 PM

Генерални конзул положио венце на спомен обележјима из Другог светског рата који се налазе у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику

На спомен обележју из Другог светског рата који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, 09. овог месеца организовано је обележавање Дана победе над фашизмом у Другом свестском рату. Церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала је део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић и конзул Драгана Глишић, најпре су, присуствовали централној манифестацији у организацији грчких власти, церемонији полагања венаца у оквиру седишта III Корпуса грчке војске.

У наставку, обављена је церемонија полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Церемонији су са грчке стране присуствовали и положили ловорове венце представници Владе , Киријаки Тектониду, зам. Ген.сек. МИП РГ за међународне економске односе, представници војске Генерал-мајор - изасланик команданта III Корпуса, Периферије Централне Македоније, заменица гувернера, гђа В. Патулиду, града Солуна, представник општине Амбелокипи – Менемени Лазарос Киризоглу као и генерални конзул РФ у Солуну, А. Шербачов (који је, са своје стране, такође положио венац), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић , што је, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима.

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране оркестра Војске РГ.

Завршна церемонија обележавања Дана победе над фашизмом у II св. рату организована је и пред спомеником руским палим борцима, који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини, којој је ГК С. Павић, такође, присуствовао и положио венац.