Printer Friendly Version Obeležen Dan pobede nad fašizmom @ 24 May 2017 05:03 PM

Generalni konzul položio vence na spomen obeležjima iz Drugog svetskog rata koji se nalaze u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku

Na spomen obeležju iz Drugog svetskog rata koji se nalazi u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, 09. ovog meseca organizovano je obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svestskom ratu. Ceremonija je organizovana u saradnji sa grčkim vlastima i predstavnicima konzularnog kora, i predstavljala je deo ukupnih aktivnosti na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u II sv. ratu.

Generalni konzul S. Pavić i konzul Dragana Glišić, najpre su, prisustvovali centralnoj manifestaciji u organizaciji grčkih vlasti, ceremoniji polaganja venaca u okviru sedišta III Korpusa grčke vojske.

U nastavku, obavljena je ceremonija polaganja venaca na spomen obeležju iz Drugog svetskog rata u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku.

Ceremoniji su sa grčke strane prisustvovali i položili lovorove vence predstavnici Vlade , Kirijaki Tektonidu, zam. Gen.sek. MIP RG za međunarodne ekonomske odnose, predstavnici vojske General-major - izaslanik komandanta III Korpusa, Periferije Centralne Makedonije, zamenica guvernera, gđa V. Patulidu, grada Soluna, predstavnik opštine Ambelokipi – Menemeni Lazaros Kirizoglu kao i generalni konzul RF u Solunu, A. Šerbačov (koji je, sa svoje strane, takođe položio venac), kao i jedan broj naših i ruskih građana koji žive i borave u regionu severne Grčke.

U skladu sa dugogodišnjom praksom, u ceremoniji polaganja venca je, sa generalnim konzulom, učestvovao i čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, g. Đorđe Mihajlović , što je, ovaj čin, tradicionalno, učinilo dodatno zanimljivim prisutnima.

Ceremonija je okončana intoniranjem himni Srbije i Grčke od strane orkestra Vojske RG.

Završna ceremonija obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u II sv. ratu organizovana je i pred spomenikom ruskim palim borcima, koji se, takođe, nalazi u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, u neposrednoj blizini, kojoj je GK S. Pavić, takođe, prisustvovao i položio venac.