Printer Friendly Version Изложба Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан @ 18 September 2017 11:35 AM

У Музеју Македонске борбе у Солуну, 14. о.м, отворена је изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“, у организацији Историјског музеја Србије, а која ће трајати до 14. октобра о.г.

Пред великим бројем посетилаца (међу којима су били М.К.Царуха, министарка за Македонију и Тракију, Д. Папандреу, шеф бироа МИП Р. Грчке у Солуну, председник Грчко-српске Привредне Коморе из Солуна, представници свих значајних културних институција из града Солуна, представници дип. кора, војске и других јавних институција, као и више новинара овдашњих редакција), поздравне говоре одржали су М.К. Царуха, С. Маврогени, директорка Музеја Македонске борбе, Д. Бојић, директорка Историјског музеја Србије и С. Павић, ГК РС у Солуну.

Говорници су, у свом обраћању, истакли задовољство због одржавања наведене изложбе, њеног садржаја (велики број фотографија, докумената, књига и остале историјске грађе), као и заокруженим хронолошким приказом пријатељства између два народа које траје већ стотинама година.

У наставку церемоније посетиоци су, уз стручна објашњења Д. Бојић, могли да разгледају богату изложбу која сведочи о периоду борбе два братска народа за национално ослобођење и развоју односа две државе током претходних деценија.

Предметна изложба својим отварањем које је изазвало велико интересовање, садржајем, простором у коме је постављена и значајем који су јој придали организатори, представља најзначајнији културни садржај на тему државноправне историје двеју држава и народа у овој години.

Додатни значај ове изложбе је што се ове године обележава и 130. година постојања ГК Србије у Солуну.