Printer Friendly Version Izložba Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan @ 18 September 2017 11:39 AM

U Muzeju Makedonske borbe u Solunu, 14. o.m, otvorena je izložba „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“, u organizaciji Istorijskog muzeja Srbije, a koja će trajati do 14. oktobra o.g.

Pred velikim brojem posetilaca (među kojima su bili M.K.Caruha, ministarka za Makedoniju i Trakiju, D. Papandreu, šef biroa MIP R. Grčke u Solunu, predsednik Grčko-srpske Privredne Komore iz Soluna, predstavnici svih značajnih kulturnih institucija iz grada Soluna, predstavnici dip. kora, vojske i drugih javnih institucija, kao i više novinara ovdašnjih redakcija), pozdravne govore održali su M.K. Caruha, S. Mavrogeni, direktorka Muzeja Makedonske borbe, D. Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije i S. Pavić, GK RS u Solunu.

Govornici su, u svom obraćanju, istakli zadovoljstvo zbog održavanja navedene izložbe, njenog sadržaja (veliki broj fotografija, dokumenata, knjiga i ostale istorijske građe), kao i zaokruženim hronološkim prikazom prijateljstva između dva naroda koje traje već stotinama godina.

U nastavku ceremonije posetioci su, uz stručna objašnjenja D. Bojić, mogli da razgledaju bogatu izložbu koja svedoči o periodu borbe dva bratska naroda za nacionalno oslobođenje i razvoju odnosa dve države tokom prethodnih decenija.

Predmetna izložba svojim otvaranjem koje je izazvalo veliko interesovanje, sadržajem, prostorom u kome je postavljena i značajem koji su joj pridali organizatori, predstavlja najznačajniji kulturni sadržaj na temu državnopravne istorije dveju država i naroda u ovoj godini.

Dodatni značaj ove izložbe je što se ove godine obeležava i 130. godina postojanja GK Srbije u Solunu.