Printer Friendly Version Обележавање Дана примирја, 11.11.2017. @ 20 November 2017 11:25 AM

На спомен обележју у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику организовано је полагање венаца поводом обележавања 11. новембра, Дана примирја у Првом светском рату.

У име Републике Србије, венац на спомен обележје на СВГ положио је генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта КоВ ВС (који се затекао у Солуну, у оквиру редивних активности из области сарадње две војске) у пратњи ГК Републике Србије у Солуну, С. Павића и ИО ВРС, кап.б.бр. Г. Арсића и пп ВРС С. Главонића, а потом и присутни и присутни представници грчке државе - заменик министра за развој и енергију Сократес Фамелос, изасланик гувернера Централне Македоније, представници војске, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, чланови дипломатског кора и удружења за неговање традиција I светског рата. Присуствовао је и представник Митрополије Неаполи и Ставропоули.

По полагању венаца, и одатог минута ћутања настрадалима, церемонија је закључена интонирањем химни Србије и Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, по нашем мишљењу, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим).

По окончању церемоније на српском војничком гробљу на Зејтинлику, истоврсне церемоније су одржане и на руском, француском, британском и италијанском војничком гробљу (у саставу комплекса на Зејтинлику), и по први пут пред грчким спомеником, којима је ГК РС у Солуну такође присуствовао и положио венце.