Printer Friendly Version Пријем поводом Дана државности @ 21 March 2018 11:36 AM

У организацији Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, 14. марта о.г. у пригодној сали Мет хотела у Солуну, приређен је пријем поводом Дана државности Р. Србије.

Пријему је присуствовало стотинак гостију, међу којима: А. Тзитзикостас, гувернер Централне Македоније, градоначелник Солуна Ј. Бутарис, В. Тектониду, заменик генералног секретара МИП за економску и међународну сарадњу, генерал Фармакис, представник ΙΙΙ корпуса грчке војске, велики број генералних конзула, почасних конзула и представника општина у унутрашњости, као и политичари, представници полиције, културних, образовних и привредних институција, грчки пословни људи који послују са Србијом и виђенији представници српске дијаспоре који живе и раде у овом делу Грчке и др.

После интонирања химни, ГК С Павић се обратио поздравним говором, у којем је, између осталог, подвучен значај државног празника уз кратки осврт на историјске чињенице које су пресудиле да се овај дан слави као национални дан наше земље.

Потом су се скупу обратили А. Тзитзикостас, гувернер Централне Македоније, уз веома топле речи упућене С. Павићу за изузетно остварени ниво међусобне сарадње и узајамног поштовања, као и градоначелник Ј. Бутарис, истичући пријатељство и историјске везе српског и грчког народа.

Пријем је настављен презентацијом вина из манастира Хиландар и илустрованим приказом рада Грчко-српске привредне коморе у Солуну.

У наставку програма, гости су имали прилику да поред разговора и послужења (сачињеног од интернационалних и националних специјалитета), уживају у класичној музици, у изведби квартета сачињеног од музичара солунске филхармоније, који је предводио З. Степић, члан државног Конзерваторијума у Солуну.