Printer Friendly Version Prijem povodom Dana državnosti @ 21 March 2018 11:39 AM

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu, 14. marta o.g. u prigodnoj sali Met hotela u Solunu, priređen je prijem povodom Dana državnosti R. Srbije.

Prijemu je prisustvovalo stotinak gostiju, među kojima: A. Tzitzikostas, guverner Centralne Makedonije, gradonačelnik Soluna J. Butaris, V. Tektonidu, zamenik generalnog sekretara MIP za ekonomsku i međunarodnu saradnju, general Farmakis, predstavnik ΙΙΙ korpusa grčke vojske, veliki broj generalnih konzula, počasnih konzula i predstavnika opština u unutrašnjosti, kao i političari, predstavnici policije, kulturnih, obrazovnih i privrednih institucija, grčki poslovni ljudi koji posluju sa Srbijom i viđeniji predstavnici srpske dijaspore koji žive i rade u ovom delu Grčke i dr.

Posle intoniranja himni, GK S Pavić se obratio pozdravnim govorom, u kojem je, između ostalog, podvučen značaj državnog praznika uz kratki osvrt na istorijske činjenice koje su presudile da se ovaj dan slavi kao nacionalni dan naše zemlje.

Potom su se skupu obratili A. Tzitzikostas, guverner Centralne Makedonije, uz veoma tople reči upućene S. Paviću za izuzetno ostvareni nivo međusobne saradnje i uzajamnog poštovanja, kao i gradonačelnik J. Butaris, ističući prijateljstvo i istorijske veze srpskog i grčkog naroda.

Prijem je nastavljen prezentacijom vina iz manastira Hilandar i ilustrovanim prikazom rada Grčko-srpske privredne komore u Solunu.

U nastavku programa, gosti su imali priliku da pored razgovora i posluženja (sačinjenog od internacionalnih i nacionalnih specijaliteta), uživaju u klasičnoj muzici, u izvedbi kvarteta sačinjenog od muzičara solunske filharmonije, koji je predvodio Z. Stepić, član državnog Konzervatorijuma u Solunu.