Printer Friendly Version Посета амбасадора РС у Грчкој Душана Спасојевића Солуну @ 21 March 2018 11:52 AM

Током посете Солуну и северној Грчкој, (04. до 06. о.м.) амбасадор РС у Грчкој, г. Душан Спасојевић (у пратњи ГК РС у Солуну, С. Павића) је 05. о.м. имао низ састанака на тему перспектива билатералне економске сарадње. Састанке су иницирали и присуствовали и представници Грчко-српске привредне Коморе из Солуна (Костас Георгакос, председник и Бранислав –Бане Прелевић, генерални секретар).

У просторијама Индустријске привредне коморе града, поводом посете Амбасадора, одржан је састанак са руководством Коморе (г. Масоутис – председник и чланови председништва) о перспективама развоја економских односа са Србијом нарочито у контексту приватизације солунске луке и питања са тим у вези.

У наставку посете, амбасадора и делегацију у његовој пратњи, као и руководство Коморе, у седишту Привредне Коморе малих и средњих предузећа примио је Председник, г. Михалис Зорпидис са сарадницима. Поред разговора о значају који две стране придају развоју билатералних економских односа током састанка, домаћини су изнели, по нашем мишљењу изузетно занимљиве и корисне сугестије и запажања у погледу кретања грчких туриста у Републици Србији и проблеме са тим у вези (о чему јављамо одвојено) истичући своје задовољство бројем српских туриста који сваке године посећују (нарочито северну) Грчку, али и спремност да раде на уравнотежењу баланса упућивањем већег броја грчких туриста у Србију. Завршни састанак одржан је у седишту Удружења извозника северне Грчке, где је, поред разговора о укупним економским односима (са г. Кириакис Лоуфакисом – председником и члановима председништва), састанак био прилика да Удружење и Грчко Српска привредна комора из Солуна потпишу Меморандум о сарадњи.Констатовано је обострано незадовољство нивоом укупне економске размене, коју Удружење прати, не само кроз врло детаљну статистику, већ и истраживање узрока за то (међу којима се незадовољавајуће стање инфраструктуре намеће као најважнији). Истовремено, истакнута су добра искуства чланица удружења у пословању у Србији (како у трговинским односима, тако и функционисања делова грчких фирми) што се огледа, пре свега, у одличном амбијенту и добрим пословним резултатима.