Printer Friendly Version Poseta ambasadora RS u Grčkoj Dušana Spasojevića Solunu @ 21 March 2018 11:55 AM

Tokom posete Solunu i severnoj Grčkoj, (04. do 06. o.m.) ambasador RS u Grčkoj, g. Dušan Spasojević (u pratnji GK RS u Solunu, S. Pavića) je 05. o.m. imao niz sastanaka na temu perspektiva bilateralne ekonomske saradnje. Sastanke su inicirali i prisustvovali i predstavnici Grčko-srpske privredne Komore iz Soluna (Kostas Georgakos, predsednik i Branislav –Bane Prelević, generalni sekretar).

U prostorijama Industrijske privredne komore grada, povodom posete Ambasadora, održan je sastanak sa rukovodstvom Komore (g. Masoutis – predsednik i članovi predsedništva) o perspektivama razvoja ekonomskih odnosa sa Srbijom naročito u kontekstu privatizacije solunske luke i pitanja sa tim u vezi.

U nastavku posete, ambasadora i delegaciju u njegovoj pratnji, kao i rukovodstvo Komore, u sedištu Privredne Komore malih i srednjih preduzeća primio je Predsednik, g. Mihalis Zorpidis sa saradnicima. Pored razgovora o značaju koji dve strane pridaju razvoju bilateralnih ekonomskih odnosa tokom sastanka, domaćini su izneli, po našem mišljenju izuzetno zanimljive i korisne sugestije i zapažanja u pogledu kretanja grčkih turista u Republici Srbiji i probleme sa tim u vezi (o čemu javljamo odvojeno) ističući svoje zadovoljstvo brojem srpskih turista koji svake godine posećuju (naročito severnu) Grčku, ali i spremnost da rade na uravnoteženju balansa upućivanjem većeg broja grčkih turista u Srbiju. Završni sastanak održan je u sedištu Udruženja izvoznika severne Grčke, gde je, pored razgovora o ukupnim ekonomskim odnosima (sa g. Kiriakis Loufakisom – predsednikom i članovima predsedništva), sastanak bio prilika da Udruženje i Grčko Srpska privredna komora iz Soluna potpišu Memorandum o saradnji.Konstatovano je obostrano nezadovoljstvo nivoom ukupne ekonomske razmene, koju Udruženje prati, ne samo kroz vrlo detaljnu statistiku, već i istraživanje uzroka za to (među kojima se nezadovoljavajuće stanje infrastrukture nameće kao najvažniji). Istovremeno, istaknuta su dobra iskustva članica udruženja u poslovanju u Srbiji (kako u trgovinskim odnosima, tako i funkcionisanja delova grčkih firmi) što se ogleda, pre svega, u odličnom ambijentu i dobrim poslovnim rezultatima.