Printer Friendly Version Конзуларни кор на изложби о Николи Тесли @ 21 March 2018 12:26 PM

У склопу активности ГК С. Павића, у својству доајена конзуларног кора, у сарадњи са Музејом технологије и истраживачким центром „Noises“ у Солуну, 4. марта, организована је посета конзуларног кора изложби „Никола Тесла - Човек који је открио будућност“.

У координацији са Амбасадом РС у Атини амбасадор РС у Грчкој Д. Спасојевић, својим присуством, увеличао је овај скуп.

Такође, скупу су присуствовали представници конзуларног кора, на челу са ГК САД, директор и председник „Noises“-а, ГК РС и конзул РС у Солуну.

Речима захвалности на оваквој посети музеју, присутнима се први обратио председник „Noises“-а, М. Сигалес, којом приликом је изнео кратки историјат ове установе, нагласивши да је она највећи истраживачки центар на Балкану. Потом се присутнима обратио ГК С. Павић, истичући задовољство што се указала прилика да се у адекватној установи, прикаже лик и дело српског научника и проналазача, чија достигнућа задужују читаво човечанство.

После поздравних говора присутни су обишли сталну поставку музеја „Техника и наука старе Грчке“.

Вођење изложбе настављено је приказом петнаестоминутног филма о лику и делу Николе Тесле, као и детаљнијим објашњењима кустоса музеја о интересантним моментима из живота и стваралачког рада славног научника.

Значајну пажњу изазвао је Теслин торањ, који је за потребе изложбе постављен у холу музеја, висине 4,5 метара, где је поред визуелног ефекта дочаран и звучни ефекат, са којег су се, у једном тренутку, произвели звуци мелодије српског кола.

Скуп је завршен пригодном закуском за коју се потрудио домаћин, у срдачном разговору свих присутних.