Printer Friendly Version Konzularni kor na izložbi o Nikoli Tesli @ 21 March 2018 12:30 PM

U sklopu aktivnosti GK S. Pavića, u svojstvu doajena konzularnog kora, u saradnji sa Muzejom tehnologije i istraživačkim centrom „Noises“ u Solunu, 4. marta, organizovana je poseta konzularnog kora izložbi „Nikola Tesla - Čovek koji je otkrio budućnost“.

U koordinaciji sa Ambasadom RS u Atini ambasador RS u Grčkoj D. Spasojević, svojim prisustvom, uveličao je ovaj skup.

Takođe, skupu su prisustvovali predstavnici konzularnog kora, na čelu sa GK SAD, direktor i predsednik „Noises“-a, GK RS i konzul RS u Solunu.

Rečima zahvalnosti na ovakvoj poseti muzeju, prisutnima se prvi obratio predsednik „Noises“-a, M. Sigales, kojom prilikom je izneo kratki istorijat ove ustanove, naglasivši da je ona najveći istraživački centar na Balkanu. Potom se prisutnima obratio GK S. Pavić, ističući zadovoljstvo što se ukazala prilika da se u adekvatnoj ustanovi, prikaže lik i delo srpskog naučnika i pronalazača, čija dostignuća zadužuju čitavo čovečanstvo.

Posle pozdravnih govora prisutni su obišli stalnu postavku muzeja „Tehnika i nauka stare Grčke“.

Vođenje izložbe nastavljeno je prikazom petnaestominutnog filma o liku i delu Nikole Tesle, kao i detaljnijim objašnjenjima kustosa muzeja o interesantnim momentima iz života i stvaralačkog rada slavnog naučnika.

Značajnu pažnju izazvao je Teslin toranj, koji je za potrebe izložbe postavljen u holu muzeja, visine 4,5 metara, gde je pored vizuelnog efekta dočaran i zvučni efekat, sa kojeg su se, u jednom trenutku, proizveli zvuci melodije srpskog kola.

Skup je završen prigodnom zakuskom za koju se potrudio domaćin, u srdačnom razgovoru svih prisutnih.