Printer Friendly Version Обележен Дан победе над фашизмом - 9.мај @ 10 May 2018 12:17 PM

На спомен обележју из Другог светског рата (који се налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику) организовано је обележавање Дана победе над фашизмом у Другом свестском рату. У складу са дугогодишњом праксом, ова церемонија је организована у сарадњи са грчким властима и представницима конзуларног кора, и представљала је део укупних активности на обележавању Дана победе над фашизмом у II св. рату.

Генерални конзул С. Павић присуствовао је церемонији полагања венаца на спомен обележју из Другог светског рата у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Церемонији су са грчке стране присуствовали (и положили ловорове венце) представници: Владе РГ, Периферије Централне Македоније (заменица гувернера, гђа В. Патулиду), града Солуна, општине Амбелокипи – Менемени,као и генерални конзули РФ и Кипра у Солуну, (који су, са своје стране, такође положили венце), као и један број наших и руских грађана који живе и бораве у региону северне Грчке.

У складу са дугогодишњом праксом, у церемонији полагања венца је, са генералним конзулом, учествовао и чувар Српског војничког гробља на Зејтинлику, г. Ђорђе Михајловић (што је, овај чин, традиционално, учинило додатно занимљивим присутнима).

Церемонија је окончана интонирањем химни Србије и Грчке од стране оркестра Војске РГ.

У наставку церемоније организовано је полагање венаца и пред спомеником руским палим борцима (који се, такође, налази у склопу Српског војничког гробља на Зејтинлику, у непосредној близини), којој је ГК С. Павић, такође, присуствовао (и, у складу са ранијом праксом, положио венац).

Ове године, завршна церемонија одржана је пред новим спомеником грчким палим борцима, где представници конзулата нису полагали венце (изузев ГК Кипар).

Церемонијама у пратњи ГК С. Павића присуствовала и конзул Д. Глишић.