Printer Friendly Version Obeležen Dan pobede nad fašizmom - 9.maj @ 10 May 2018 12:19 PM

Na spomen obeležju iz Drugog svetskog rata (koji se nalazi u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku) organizovano je obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svestskom ratu. U skladu sa dugogodišnjom praksom, ova ceremonija je organizovana u saradnji sa grčkim vlastima i predstavnicima konzularnog kora, i predstavljala je deo ukupnih aktivnosti na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u II sv. ratu.

Generalni konzul S. Pavić prisustvovao je ceremoniji polaganja venaca na spomen obeležju iz Drugog svetskog rata u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku.

Ceremoniji su sa grčke strane prisustvovali (i položili lovorove vence) predstavnici: Vlade RG, Periferije Centralne Makedonije (zamenica guvernera, gđa V. Patulidu), grada Soluna, opštine Ambelokipi – Menemeni,kao i generalni konzuli RF i Kipra u Solunu, (koji su, sa svoje strane, takođe položili vence), kao i jedan broj naših i ruskih građana koji žive i borave u regionu severne Grčke.

U skladu sa dugogodišnjom praksom, u ceremoniji polaganja venca je, sa generalnim konzulom, učestvovao i čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, g. Đorđe Mihajlović (što je, ovaj čin, tradicionalno, učinilo dodatno zanimljivim prisutnima).

Ceremonija je okončana intoniranjem himni Srbije i Grčke od strane orkestra Vojske RG.

U nastavku ceremonije organizovano je polaganje venaca i pred spomenikom ruskim palim borcima (koji se, takođe, nalazi u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, u neposrednoj blizini), kojoj je GK S. Pavić, takođe, prisustvovao (i, u skladu sa ranijom praksom, položio venac).

Ove godine, završna ceremonija održana je pred novim spomenikom grčkim palim borcima, gde predstavnici konzulata nisu polagali vence (izuzev GK Kipar).

Ceremonijama u pratnji GK S. Pavića prisustvovala i konzul D. Glišić.