Printer Friendly Version Церемонија обележавања 100 година од пробоја Солунског фронта @ 5 October 2018 09:10 AM

У склопу боравка у Грчкој (27.-30. септембар.), после церемонија полагања венаца на Крфу и острву Видо, делегација Републике Србије, коју је предводио, лични изасланик председника Републике Србије, генерални секретар Никола Селаковић, боравила је у Солуну од 28-29. септембра. У саставу делегације на церемонији у Солуну, били су и министар одбране, Александар Вулин, као и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић. Војни део делегације је предводио бригадни генерал Јелесије Радосављевић. Церемонији су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић и генерални конзул у Солуну, Синиша Павић.

Дана 29. септембра, на савезничком војничком гробљу Зејтинлик, одржана је церемонија обележавања 100. годишњице пробоја Солунског фронта, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

На почетку званичне церемоније, после минута ћутања и интонирања химни, лични изасланик, Никола Селаковић одржао је говор у коме је истакао значај те фазе наше историје и светлог примера бораца из Првог светског рата за садашње генерације.

Венце су, са српске стране, положили: у име Републике Србије, лични изасланик, Никола Селаковић, у пратњи министра одбране, Александра Вулина и и градоначелника Новог Сада, Милоша Вучевића, у име војске, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом, а са грчке, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха.Венце су, такође, положили представници савезника (Француске-државни секретар задужен за меморијале и борачка питања, Женевјев Даријесек (Genevieve Darrieussecq), генерални конзул Руске Федерације и почасни конзули Велике Британије и Италије), као и удружења за неговање традиције земаља победница. После полагања венаца одржан је пригодни уметнички програм. Након полагања венаца на осталим савезничким гробљима, наша државна делегација је учествовала у церемонији пред спомеником на француском делу гробља, где је Француска била представљена на нивоу државног секретара.

Сутрадан 30. септембра, на церемонији на Поликастру, венце су положили: у име Владе Републике Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Негован Станковић а, у име Војске Републике Србије, бригадни генерал Јелесије Радосављевић, са пратећом делегацијом и војним изаслаником у Атини, ппук. Драганом Петковићем. Испред конзулата била је присутна конзул Драгана Глишић.

Поред тога, у организацији региона Централне Македоније, Митрополије Неаполис Ставрупулис и Удружења општина северне Грчке, 29. септембра у оквиру програма обележавања јубилеја (а у којем је као гост организатора учествовали и Његова Светост патријарх српски г. Иринеј и васељенски патријарх Њ.С.В. Вартоломеј), амбасадор Републике Србије у Грчкој, Душан Спасојевић (у пратњи генералног конзула Републике Србије у Солуну, Синише Павића), присуствовао је свечаној вечери а, сутрадан 30. септембра, и преподневном делу ове манифестације (којој су, са грчке стране, присуствовали алтернативни министар за екологију, Сократис Фамелос, помоћник министра одбране Републике Грчке, Марија Коља Царуха и државна секретарка у Министарству Македоније и Тракије, Катарина Нотупулу).