Printer Friendly Version Ceremonija obeležavanja 100 godina od proboja Solunskog fronta @ 5 October 2018 09:17 AM

U sklopu boravka u Grčkoj (27.-30. septembar.), posle ceremonija polaganja venaca na Krfu i ostrvu Vido, delegacija Republike Srbije, koju je predvodio, lični izaslanik predsednika Republike Srbije, generalni sekretar Nikola Selaković, boravila je u Solunu od 28-29. septembra. U sastavu delegacije na ceremoniji u Solunu, bili su i ministar odbrane, Aleksandar Vulin, kao i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. Vojni deo delegacije je predvodio brigadni general Jelesije Radosavljević. Ceremoniji su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Grčkoj, Dušan Spasojević i generalni konzul u Solunu, Siniša Pavić.

Dana 29. septembra, na savezničkom vojničkom groblju Zejtinlik, održana je ceremonija obeležavanja 100. godišnjice proboja Solunskog fronta, u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Na početku zvanične ceremonije, posle minuta ćutanja i intoniranja himni, lični izaslanik, Nikola Selaković održao je govor u kome je istakao značaj te faze naše istorije i svetlog primera boraca iz Prvog svetskog rata za sadašnje generacije.

Vence su, sa srpske strane, položili: u ime Republike Srbije, lični izaslanik, Nikola Selaković, u pratnji ministra odbrane, Aleksandra Vulina i i gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića, u ime vojske, brigadni general Jelesije Radosavljević, sa pratećom delegacijom, a sa grčke, pomoćnik ministra odbrane Republike Grčke, Marija Kolja Caruha. Vence su, takođe, položili predstavnici saveznika (Francuske-državni sekretar zadužen za memorijale i boračka pitanja, Ženevjev Darijesek (Genevieve Darrieussecq), generalni konzul Ruske Federacije i počasni konzuli Velike Britanije i Italije), kao i udruženja za negovanje tradicije zemalja pobednica. Posle polaganja venaca održan je prigodni umetnički program. Nakon polaganja venaca na ostalim savezničkim grobljima, naša državna delegacija je učestvovala u ceremoniji pred spomenikom na francuskom delu groblja, gde je Francuska bila predstavljena na nivou državnog sekretara.

Sutradan 30. septembra, na ceremoniji na Polikastru, vence su položili: u ime Vlade Republike Srbije, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja, Negovan Stanković a, u ime Vojske Republike Srbije, brigadni general Jelesije Radosavljević, sa pratećom delegacijom i vojnim izaslanikom u Atini, ppuk. Draganom Petkovićem. Ispred konzulata bila je prisutna konzul Dragana Glišić.

Pored toga, u organizaciji regiona Centralne Makedonije, Mitropolije Neapolis Stavrupulis i Udruženja opština severne Grčke, 29. septembra u okviru programa obeležavanja jubileja (a u kojem je kao gost organizatora učestvovali i Njegova Svetost patrijarh srpski g. Irinej i vaseljenski patrijarh Nj.S.V. Vartolomej), ambasador Republike Srbije u Grčkoj, Dušan Spasojević (u pratnji generalnog konzula Republike Srbije u Solunu, Siniše Pavića), prisustvovao je svečanoj večeri a, sutradan 30. septembra, i prepodnevnom delu ove manifestacije (kojoj su, sa grčke strane, prisustvovali alternativni ministar za ekologiju, Sokratis Famelos, pomoćnik ministra odbrane Republike Grčke, Marija Kolja Caruha i državna sekretarka u Ministarstvu Makedonije i Trakije, Katarina Notupulu).