Printer Friendly Version Obeležavanje Dana primirja, 11.11.2018. @ 14 November 2018 09:50 AM

U skladu sa tradicijom, i ove godine, 11. novembra, na Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na spomen obeležju u sklopu Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku organizovano polaganje venaca.

Ceremonija je, u skladu sa dugogodišnjom praksom, organizovana od strane grčkih vlasti, i predstavljala deo ukupnih aktivnosti na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

U ime Republike Srbije, venac na spomen obeležje na SVG položio je generalni konzul Republike Srbije u Solunu, S. Pavić, a potom i prisutni predstavnici grčke države (ministarka Makedonije i Trakije Katarina Notopoulu i zamenica guvernera Centralne Makedonije V. Patulidu) i vojske, diplomatskog kora i udruženja za negovanje tradicija I svetskog rata. Prisustvovao je i predstavnik Mitropolije Neapoli i Stavropouli. Po polaganju venaca, i odatog minuta ćutanja nastradalima, ceremonija je zaključena intoniranjem himni Srbije i Grčke.

U skladu sa dugogodišnjom praksom, u ceremoniji polaganja venca je, sa generalnim konzulom, učestvovao i čuvar Srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku, g. Đorđe Mihajlović (što je, po našem mišljenju, ovaj čin, tradicionalno, učinilo dodatno zanimljivim).

Po okončanju ceremonije na srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, istovrsne ceremonije su održane i na ruskom, francuskom, britanskom i italijanskom i pred grčkim spomenikom na vojničkom groblju (u sastavu kompleksa na Zejtinliku), kojima je GK RS u Solunu takođe prisustvovao i položio vence.