Printer Friendly Version Obaveštenje za državljane Srbije kojima ističe boravak na teritoriji Grčke @ 7 April 2020 02:37 PM

Građani Republike Srbije, koji su se turistički ili drugim poslom zatekli na teritoriji Grčke u trenutku izbijanja pandemije virusa COVID19, a kojima ističe boravak od 90 dana u okviru 180 dana, mogu da produže boravak. Da bi to učinili potrebno je:
 
1. Da nije prekoračen limit od 89 dana u okviru 180 dana;
2. Fotokopija pasoša, strane sa ličnim podacima i strane na kojoj se vidi ulazni pečat
3. Putno osiguranje važeće u Grčkoj za period za kojiko se produžuje boravak (osiguranje je moguće produžiti online ukoliko nije još isteklo)
4. Dve fotografije
5. Izjava overena u KEP-u od strane domaćina gde stanujete, da ste gost kod njega, ugovor o stanu ukoliko iznajmljujete stan, potvrda iz hotela ukoliko ste u hotelskom smeštaju
6. Fotokopija avionske ili autobuske karte kao dokaz da niste mogli da se vratite u Srbiju, odnosno da se vidi da je prevoz otkazan (potvrda iz aviokompanije ili turističke agencije)
7. Taksa u vrednosti 30€ za produženje vize, u policijskoj stanici gde se zahteva produženje se dobije i broj za uplatu
8. Da se poseduje na bankovnom računu novac u količini koja zavisi od toga koliko dana se produžava viza, i to 50€ za svaki dan ostanka (primer: produžavate vizu za 50 dana, 50x50€= 2500€).Potrebno je priložiti izvod iz banke kao dokaz da posedujete dovoljnu količinu novca, a ukoliko se radi o stranoj banci, potrebno je priložiti isečak iz bankomata (ATM) kao dokaz da se novac može podići u Grčkoj

Potrebno je da se obratite policijskoj stanici za strance (Τμήμα Αλλοδαπών) nadležnoj za mesto boravka. Pre odlaska u policijsku stanicu potrebno je telefonski zakazati dolazak, nekoliko dana pre isteka boravka. Neophodno je lično prisustvo i sva dokumentacija mora biti u dva primerka.

Srpski državljani kojima je potrebna pomoć za povratak u Srbiju, mogu se javiti Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu. Istovremeno je potrebno i da se evidentiraju na sajtu Vlade Republike Srbije: www.tackapovratka.rs i popune upitnik u rubrici "Evidentiranje državljana Republike Srbije kojima je potrebna pomoć u vezi sa prevozom u Srbiju".