Printer Friendly Version Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи @ 12 May 2020 08:52 AM

Председник Републике Србије је 10.маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике ("Службени гласник РС", број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020.

Републичка изборна комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11.маја о.г. о наставку изборних радњи. Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30. маја 2020. (до поноћи, локално време у Р. Србији).

Напомињемо да је, сходно прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.


Формулар за пријаву можете преузети ОВДЕ


Попуњен и потписан формулар, заједно са копијом важећег пасоша или личне карте Републике Србије потребно је доставити Генералном конзулату Републике Србије у Солуну лично, поштом, телефаксом или на е-mail.


Генерални конзулат Републике Србије (избори 2020)

Komninon 4

54624 Thesssaloniki

Телефакс: +30 2310 240 412

E-mail: srbcons@otenet.gr

Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/


Уколико лице није уписано у Јединствени бирачки списак, преко Генералног конзулата Републике Србије у Солуну може се поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак. Образац захтева можете преузети ОВДЕ.


У том случају, неопходно је поднети истовремено захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.


Генерални конзулат Републике Србије ће, по добијању коначног бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање. Услов да би се бирачко место отворило у Генералном конзулату Републике Србије у Солуну је да буде најмање 100 пријављених бирача.