Printer Friendly Version Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju @ 10 February 2021 05:14 PM

Obaveštavamo sve sugrađane da je Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju, koji je potpisan je u Solunu 13. jula 2017. godine i u Srbiji ratifikovan 2018. godine, početkom decembra ratifikovan i u Parlamentu Grčke i objavljen u službenom glasilu Republike Grčke, broj 198, deo A, od 9. decembra 2019. godine (možete pogledati ovde).


U skladu sa članom 30. stav 3 Sporazum će stupiti na snagu 1. marta 2020. godine. Istovremeno, će stupiti na snagu i Administrativni dogovor za primenu Sporazuma između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju.


Sporazum uređuje oblast penzijskog i invalidskog osiguranja i primenjuje se na sva lica koja su osigurana prema srpskom i grčkom zakonodavstvu u ovoj oblasti, kao i na lica koja ostvaruju prava na davanja po osnovu tih lica (članovi porodica umrlih osiguranika, odnosno korisnika). Oblast zdravstvenog osiguranja nije regulisana Sporazumom.


Šta konkretno Sporazum donosi i kakvu korist državljani Srbije koji borave u Grčkoj imaju od njega, možete pročitati ovde.