Printer Friendly Version Трилатерални састанци са Грчком и Kипром сваких шест месеци @ 5 April 2021 06:24 PM

Министар спољних послова Никола Селаковић одржао је данас трилатерални састанак са министрима иностраних послова Кипра Никосом Христодулидисом и Грчке Никосом Дендијасом. 

Шеф српске дипломатије том приликом истакао је да је са колегама разговарао о европској будућности наше земље, али и да је постигао договор о састанцима сваких шест месеци, на којима ће говорити о темама из више области који су од интереса за Србију, Грчку и Kипар.

Селаковић је указао да се разговарало и о економској сарадњи, инфраструктури, јачању веза, енергетици, о снабдевању гасом из различитих извора и различитим путањама и истакао да је главни циљ Србије у регионалној политици очување мира и стабилности.

Како је додао, министри су се сагласили да је потребна већа сарадња у области туризма, пољопривреде, и ИТ сектора.

Министар Селаковић захвалио је Грчкој и Kипру на принципијалној подршци по питању очувања суверенитета и интегритета Србије, али и по питању европских интеграција и указао да Србија даје подршку Грчкој за наставак дијалога са Турском, као и када је реч о договору са Албанијом у вези са одређивањем граница између две земље.

Такође, Србија је, истиче, поновила подршку суверенитету Kипру и такође дала подршку за наставак дијалога између Kипра и Турске.

Министар спољних послова Kипра Никос Христодулидис захвалио је Селаковићу на гостопримству, наводећи да три земље имају пријатељске везе, а да будућа трилатерална сарадња представља стварање позитивне агенде у интересу свих народа.

Он је истакао да ће грађани и Србије и Грчке од 1. априла моћи да путују на Kипар уз негативан ПЦР тест, наводећи да је то први корак ка враћању у нормално стање.
„Kрајњи циљ је јачање стабилности и благостања Западног Балкана и Источог Медитерана”, рекао је Христодулидис и честитао Србији на импозантном темпу имунизације који нашу земљу ставља у сам светски врх.

Министар иностраних послова Кипра нагласио је да је данас српском колеги потврдио и снажну подршку Србији и спремност за сваку могућу помоћ у остваривању стратешког циља уласка у ЕУ, као и када је у питању непризнавање KиМ.

Министар иностраних послова Грчке Никос Дендијас је указао на перспективу сарадње Грчке и Србије у области енергетике и безбедности, као и инфраструктуре.
Дендијас је рекао да га брину мигрантски токови, а поручио је и да Турска мора да јача контролу својих граница.

Шеф грчке дипломатије поновио је подршку његове земље Србији на европском путу и прецизирао да је грчки премијер дао налог да се учини све да се помогне нашој земљи на том путу.