Printer Friendly Version Србија и Грчка потписују споразум о укидању наплате роминга @ 13 May 2021 09:00 PM

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Атини, уочи Економског форума Делфи, са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом и председницом те земље Катерином Сакеларопоулоу.

 

Брнабић је, након састанка са Сакеларопоулоу, изразила захвалност на подршци коју Грчка пружа европском путу Србије и на заговарању процеса проширења Европске уније.

 

Председница Владе је истакла да та подршка много значи Србији, јер су европске интеграције важан предуслов дугорочне стабилности.

 

Она је том приликом честитала јубилеј Грчке, будући да та земља ове године обележава 200-годишњицу ослободилачког рата од отоманске власти 1821. године.

 

Премијерка је Сакеларопоулоу пренела поздраве председника Србије Александра Вучића и честитала јој на томе што је прва жена председница Грчке у историји.

 

Увек се радујем као премијерка Србије састанцима овде и заједничким пројектима, јер је Грчка један од највећих партнера Србије, политички и економски, а два народа повезују братска осећања, нагласила је Брнабић.

 

Сакеларопоулоу је изразила захвалност премијерки Србије на учешћу у прослави великог јубилеја, што, како је истакла, показује изузетне односе двеју земаља и историјске везе наших народа.

 

Она је изразила уверење да ће након пандемије односи двеју земаља ојачати и развити се још више, напоменувши да је Грчка заинтересована за развој стратешких односа са Србијом у свим секторима.

 

Према њеним речима, од суштинског значаја је перспектива даљег ширења ЕУ на Западни Балкан, а од Самита у Солуну 2003. године то је стратешки циљ Грчке.

 

Председница Грчке је нагласила да је то једини пут за безбедност, стабилност и развој региона, поручивши да та земља подржава европску перспективу Србије и помоћи ће у свему што може.

 

Брнабић је, након састанака са државним врхом Грчке, саопштила да ће наредне седмице Србија и Грчка потписати споразум о укидању наплате роминга.

 

Испреговарали смо са Грчком роминг споразум, према коме наши грађани који долазе у Грчку више неће плаћати тарифу роминга у иностранству, већ ће то бити као локални позив и слање СМС порука, објаснила је премијерка Србије.

 

Она је навела да ће министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић већ следеће недеље доћи у Атину како би потписала тај споразум, који ће одмах ступити на снагу.

 

Учинили смо, као влада, све да олакшамо грађанима који планирају путовање у Грчку током лета, истакла је Брнабић и додала да је премијеру Грчке пренела захвалност на томе што је та земља једнострано признала наше дигиталне сертификате о вакцинацији.

 

Према њеним речима, Грци од 14. маја отварају гранични прелаз Евзони и сви вакцинисани грађани Србије моћи ће без проблема да уђу у Грчку без иједне друге потврде.

 

Они који нису вакцинисани мораће да имају негативан ПЦР тест, навела је Брнабић и поновила да је држава урадила све што је у њеној моћи да олакша грађанима пут у Грчку.

 

Председница Владе је, такође, саопштила да је на састанку са премијером Грчке постигнут договор о одржавању састанка Високог савета за сарадњу двеју земаља.

 

Брнабић је најавила да ће у јуну или јулу бити организован четврти састанак тог тела, подсетивши на то да је на претходном састанку, у децембру 2019. године, потписан Споразум о стратешком партнерству, па су и политички и економски односи подигнути на ниво стратешког партнерства.

 

Током 2020. године нисмо имали састанак због епидемијске ситуације и кризе изазване корона вирусом. Очекујемо да у јуну или јулу имамо следећи састанак Високог савета, што би била и прва посета Мицотакиса Србији, рекла је она.

 

Председница Владе је, говорећи о економским односима, издвојила значај два пројекта – брзе железнице и гасног повезивања.

 

Брза железница се наставља на пројекат који сада имамо, од Будимпеште до Београда, и оно што ћемо радити са Европском унијом, од Београда до Ниша и даље до Северне Македоније, да се то настави до луке Пиреј, преко Скопља, Солуна, до Атине, објаснила је она.

 

Премијерка је рекла да Србија има стратешку сарадњу са кинеском компанијом „Коско“, која је власник луке Пиреј и жели да уложи што више у тај железнички правац, како би постала централна транспортна линија за железнички саобраћај.

 

Према њеним речима, други важан пројекат је гасовод од Александропулоса, као део диверзификације наших гасних интерконекција.

 

 

Брнабић је указала на то да ће у септембру или октобру почети изградња наше гасне интерконекције до Бугарске, а да је Грчка већ 95 одсто завршила своју конекцију до Бугарске, оценивши да ће тај стратешки правац значити додатну енергетску сигурност и стабилност.

 

Председница Владе је истакла и да Грчка остаје уз Србију по питањима Косова и Метохије и европских интеграција, нагласивши да је званичницима те земље изразила захвалност на подршци, посвећеном приступу, поштовању међународног права и непризнавању једнострано проглашене независности такозваног Косова.

 

Она је подсетила на то да је Грчка једна од земаља која пружа континуирану подршку агенди проширења ЕУ, при чему нашој земљи без изузетка даје одобрење за преговарачке позиције и једна је од земаља која Србију највише „гура” у том процесу.

 

Премијерка је рекла и да би током лета или најкасније у септембру председник Србије Александар Вучић требало да посети Грчку поводом отварања конзулата на Криту, што је важна, велика, али и симболична ствар.