Printer Friendly Version Информација o процесу вакцинације у РС @ 6 September 2021 12:34 PM

Информација o процесу вакцинације у РС

У Републици Србији се од 24. децембра 2019. године спроводи вакцинација становништва против корона вируса. 51.7 одсто пунолетног становништва је примило две дозе вакцине, а од 17. августа отпочела је вакцинација трећом, такозваном бустер дозом вакцине, за све оне који су ревакцинисани пре више од шест месеци.

Србија је обезбедила довољан број вакцина и грађани могу изабрати вакцину који ће примити: Фајзер, Синофарм, Спутњук В или Астразенеку.

* 1. септембар - Институт Гамалеја из Русије одобрио за употребу 550.000 доза вакцине Спутњик В, које су произведене на Торлаку до 13. августа.

Од 550.000 доза – 275.000 компоненте 1 и и 275.000 компоненте 2, спремне су за употребу у Србији, с ознаком произведено у Србији, док ће да ће одлуку о евентуалном извозу донети Влада Србије и председник Републике Александар Вучић.

*2. септембар - Отворена ковид болница у Новом Саду, четири месеца након почетка изградње. У питању је трећа ковид болница у Србији, после Батајнице и Крушевца, која jе од 3. септембра почела да прима пацијенте оболеле од коронавируса.

*4. септембар - Сировина за производњу кинеске вакцине у Србији стигла је у Београд, а до октобра ће “Хемофарм” производити вакцину за процес тестирања. Експерти који прате читав процес тестирања и почетак пуњења су стигли у Србију и раде са домаћим стручњацима на припреми.

Након тестирања, у октобру ће започети и пуњење вакцине. План је да се напуни око шест милиона доза до краја године. Те дозе ће бити намењене првенствено грађанима Србије, а ако буде вишак размотриће се и извоз у регион.

*Камен темељац фабрике за производњу кинеских вакцина у Србији биће положен 9. септембра.

Србија је током пандемије показала висок степен одговорности и солидарности дониравши близу милион доза вакцина и планира да, у складу са могућностима, са тим трендом настави.

Реализоване донације:

*Више 200.000 доза вакцина донирано региону

*Близу 200.000 грађана региона вакцинисано је у нашој земљи

*Донирано 100.000 доза Чешкој Републици

* 50.000 доза вакцина донирано Ирану

*40.000 доза вакцина Тунису

*Током недавне посете министра Селаковића земљама Африке и Блиског Истока донирано 200.000 доза вакцина.