Printer Friendly Version Министар Селаковић и aрхиепископ Јеронимос Други о блискости два народа и цркве @ 2 November 2021 06:15 PM

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Атини са архиепископом атинским и целе Грчке Јеронимосом Другим, коме је пренео поздраве патријарха српског Порфирија и захвалио на доследној подршци нашој земљи и народу.

„Подршка и разумевање коју братски грчки народ показује према Србији и српском народу, а која траје колико трају и два народа, јесте нешто што нам је помагало и помаже да опстајемо у тешким ситуацијама и временима, знајући да има неког ко дели наше погледе на свет и систем вредности“, рекао је Селаковић.

Помоћ и подршка грчког народа и цркве у тешким временима за српски народ јесте, према Селаковићевим речима, нешто што се не заборавља и што сведочи о истинском братском осећању.

Како је истакао шеф српске дипломатије, ни према једном другом братском православном народу Срби немају изражено осећање какво имају према грчком.

Селаковић је саговорнику захвалио и на доследној подршци по питању Косова и Метохије.

„Ако се не будемо помагали и сарађивали по том питању, будите уверени да нису малобројни они којима ће се та несарадња и одсуство подршке и те како допасти“, казао је Селаковић.

Архиепископ Јеронимос Други указао је на дубоке односе два народа ојачане кроз заједничку историју и борбу и заједничку веру.

Грчка православна црква је, како је истакао, увек била уз Српску православну цркву и не може да заборави изазове са којима је била суочена Србија, попут бомбардовања 1999. године.

Према његовим речима, постоји историјски континуитет блискости између два братска народа и наша међусобна сарадња треба да има континуитет.

Изражавајући подршку борби Србије за очување свог територијалног интегритета и суверенитета, aрхиепископ Јеронимос Други је рекао да „оно што представља Акропољ за Грчку, то представља Косово за Србију“.