Printer Friendly Version Селаковић и Гујон уручили признање „Мајка Србија“ Ђорђу Михаиловићу @ 11 November 2021 02:45 PM

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон уручили су данас у Солуну признање „Мајка Србија“ Ђорђу Михаиловићу, чувару војничког гробља Зејтинлик.

На церемонији у Генералном конзулату Србије у Солуну, Селаковић је казао да су Ђорђе Михаиловић, и његови отац и деда, који су такође били чувари Зејтинлика, припадали покољењу које је чувало сећање, као свети грал и лучу живота.

Српски народ се, како је рекао, са страхопоштовањем и захвалношћу клања својим погинулим јунацима из Првог светског рата, јер Србија постоји зато што су они постојали.

„Данас, на овоме месту, можемо да кажемо да смо од најбољих и најхрабријих. Да смо од честитих људи и домаћина који су изнад свега љубили своју родну груду и породицу. Век и нешто након што су пали надомак отаџбине, можемо са поносом да кажемо: ваши смо“, рекао је Селаковић.

Подсетивши на лауреатове речи да Србија памти и да зато за њу има наде, Селаковић је рекао да Србија памти управо захваљујући људима попут Ђорђа Михаиловића, његовог оца и деде, јер су памтили и онда када су многи радо заборављали.

„И не да за Србију само има наде, него ће Србија да настави да побеђује и биће на понос свим нашим јунацима“, рекао је Селаковић.

„Ако је ико икада заслужио признање Мајка Србија, онда сте то чика Ђорђе ви. Нека је вечна слава и вама и свим нашим палим јунацима којима је Србија заувек остала тамо далеко“, рекао је Селаковић.

Директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон поручио је да је Србија одушевљена јер је награда отишла у праве руке.

„Награда Мајка Србија иде ту где су јој сахрањена деца, код вас. Ви сте деда кога смо сви ми имали. Ја сам први пут чуо за Србију од мог деде, а ви сте деда целој Србији и преносите младим нараштајима оно што знате. Ви сте више од чувара гробља, чувар сте сећања и идентитета српског народа и показујете цену слободе и зато је ми чувамо“, рекао је Гујон.

Ђорђе Михаиловић је примајући признање истакао да му је учињена велика част.

„Ја сам сиромах из сиромашне породице. Нисам био ни много добар ђак. Волео сам само историју и географију. Цео свој живот посветио сам гробљу“, рекао је Михаиловић.

Награда „Мајка Србија” додељује се за изузетан допринос, резултате и заслуге постигнуте у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону у хуманитарним активностима, развијању и јачању међусобних веза, унапређивању економске сарадње, и другим активностима којима се доприноси матичној држави, дијаспори и Србима у региону.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону покренула је иницијативу за доделу награда заслужним појединцима за допринос очувању угледа Србије и Срба у свету, и, на предлог Генералног конзулата Републике Србије у Солуну, најпрестижније од свих признања додељених ове године припало је Ђорђу Михаиловићу, као најзаслужнијем међу заслужнима.

Ђорђе Михаиловић од 1961. године обавља часну дужност чувара војничког гробља Зејтинлик, као што су то чинили и његов отац и деда. И данас, у својој 93. години, одржава гробове српских војника палих током Првог светског рата на Солунском фронту.